Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0775 370 876

Protetică dentară

Protetica dentară este o ramură a stomatologiei care analizează starea arcadelor, a echilibrului muscular și articular, afectate de pierderea unuia sau a mai multor dinți (edentație) sau de tocirea acestora (atriție) și găsește cele mai potrivite soluții de tratament în scopul refacerii integrității arcadelor atât în mod funcțional, cât și în mod estetic.

 

Protezele dentare sunt concepute în urma unui plan de tratament individualizat în funcție de problemele fiecărui pacient. Tratamentul protetic este stabilit de medicul stomatolog în urma examinării clinice și radiologice a pacientului (radiografii, CT).

Edentația

 

Edentația reprezintă lipsa unuia, mai multora, sau chiar a tuturor dinților de pe arcadele dentare. Pierderea unui singur dinte atrage după sine o serie de modificări și tulburări la nivelul dinților rămași, oaselor maxilare, a musculaturii și articulației temporo-mandibulare. Pe tot parcursul vieții, dinții suferă mici mișcări pentru a-și găsi stabilitatea prin contact cu dinții vecini, dar și cu cei corespunzători de pe arcada opusă (antagoniști). În situația în care un dinte lipsește, ceilalți dinți încearcă să compenseze lipsa acestuia urmând a se întâmpla înclinarea dinților marginali edentației și extruzarea (erupția) dintelui antagonist spre spațiul edentat.

protetica dentara bacau, proteze dentare bacau, clinica stomatologica lifedent implant bacau

Aceste modificări de poziție a dinților restanți vor conduce la:

 

  • Probleme ocluzale, tulburări masticatorii prin apariția unor contacte anormale
  • Tulburări posturale urmate de dureri la nivelul capului și a cefei
  • Probleme parodontale prin apariția zonelor retentive greu de igienizat, însoțite de inflamație gingivală care, netratată, poate duce la boala parodontală
  • Probleme dentare: tocirea smalțului cu apariția sensibilității și creșterii susceptibilității la carie
protetica dentara bacau, proteze dentare bacau, clinica stomatologica lifedent implant bacau

Protezele dentare

 

Protezele dentare sunt piese rigide realizate în laboratorul de tehnică dentară din diverse materiale, precum acrilat, compozit, ceramică, zirconiu, cu ajutorul cărora se reface integritatea și funcționalitatea arcadelor dentare.

 

Timpul de așteptare pentru proteze poate varia în funcție de tipul de dispozitiv de care aveți nevoie: fix, mobil sau total. După prelevarea unei amprente, pacienții trebuie să aștepte între trei și șase săptămâni pentru ca proteza dentară specifică cazului stomatologic să fie pregătită.

Tipuri de proteze dentare:

1. Fixe – unidentare (coroane) și pluridentare (punți)

Coroanele refac morfologia unui singur dinte și se fixează prin cimentare. Punțile dentare sunt lucrări protetice ce refac lipsa unuia sau a mai multor dinți. Lucrările protetice fixe se pot realiza din mai multe materiale:

  • Ceramică pe metal
  • Ceramică pe zirconiu
  • Compozit/acrilat
  • Metale nobile/seminobile

 

2. Mobilizabile

Indicate în cazul edentațiilor extinse ce nu permit protezare fixă, sunt ancorate prin sisteme speciale de dinții restanți și pot fi îndepărtate de pacient pentru igienizare (proteze scheletate, parțiale acrilice, flexibile).

 

3. Mobile

Sunt lucrări protetice extinse, folosite în edentațiile totale (proteze totale).

 

4. Proteze pe implanturi

  • Coroane pe implant – în cazul unui dinte lipsă nu mai este necesară prepararea dinților vecini și folosirea unei punți dentare pentru protezare. Implantul va avea rol de rădăcină dentară și va putea susține o coroană dentară.
  • Punți pe implanturi – implanturile permit și folosirea punților pentru protezarea unor edentații extinse.

 

protetica dentara bacau, clinica stomatologica lifedent implant bacau

Clinica LifeDent Implant este aici pentru tine, cu soluții moderne și sigure de înfrumusețare a zâmbetului tău!