Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0775 370 876

Ortodonție

Ortodonția este practica corectării alinierii dinților, ce contribuie la îmbunătățirea dezvoltării și obținerii unei funcționalități adecvate a dinților, pe lângă contribuția la un aspect fizionomic armonios.

 

Deși mulți oameni consideră că aparatele dentare sunt destinate copiilor și adolescenților, tratamentele ortodontice pot îmbunătăți sănătatea dentară și aspectul persoanelor de toate vârstele.

 

Aparatele dentare nu mai sunt ceea ce erau. Odată cu progresele atinse în tehnologia ortodontică, nu mai trebuie să îți faci griji cu privire la aparatele metalice foarte vizibile. O varietate de tehnici și aparate dentare  noi au fost dezvoltate pentru a îmbunătăți experiența pacientului și a scurta timpii de tratament. Există o mare varietate de tratamente ortodontice disponibile, iar tratamentul corect depinde în mare măsura de nevoile individuale ale pacientului.

 

Unele tratamente, cum ar fi aparatele dentare mobile, sunt cele mai bune pentru copiii mici ai căror dinți și maxilare sunt încă în creștere, în timp ce aparatele dentare estetice, precum aparatul Safir, sunt menite să servească nevoilor estetice crescute ale adulților.

Aparatele dentare moderne sunt mult mai simplificate decât aparatele tradiționale, iar noile tehnologii  permit existența unor aparate dentare potrivite discret cu smalțul dinților.

 

Aparatele dentare fixe ar putea fi necesare numai pentru 6 luni, până la 24 de luni. Durata de timp necesară pentru îndreptarea dinților depinde de complexitatea tratamentului și de răspunsul fiecărui organism în parte. În majoritatea cazurilor, durata tratamentului ortodontic este între 12-18 luni.

 

După ce aparatele dentare au fost îndepărtate, este posibil să fie necesară purtarea unui aparat de contenție ortodontică, detașabil sau fix, montat pe partea interioară a dinților, pe care va trebui să îl porți în timpul nopții, pentru a te asigura că dinții nu se miscă înapoi în pozițiile lor inițiale, după înlăturarea forțelor care i-au menținut în mișcare anterior.

Cine poate beneficia de tratament ortodontic?

 

Există o mare varietate de afecțiuni care pot fi îmbunătățite prin utilizarea tratamentului ortodontic. Deși vârsta este o considerație, nu este singurul factor în stabilirea planului de tratament de către medicul ortodont. Condițiile care pot necesita utilizarea tratamentelor ortodontice includ:

 

 • Probleme de aliniere a molarilor de sus și de jos, care determină probleme de masticație;
 • Ocluzie încrucișată, în care dinții superiori se sprijină pe spatele dinților inferiori;
 • Ocluzie adâncă, în care dinții frontali superiori acoperă mai mult de jumatate din partea din față a dinților frontali inferiori;
 • Ocluzie deschisă, în care dinții din față superiori și inferiori nu se ating deloc în timpul mușcăturii;
 • Dinți care sunt aliniați greșit, au un grad greșit de înclinație, sunt aglomerați sau distanțați prea mult;
 • Durerea maxilarului/articulațiilor și durerile de cap din cauza malocluziei și a alinierii greșite a dinților;
 • Tocirea dinților;
 • Carierea frecventă a dinților, pierderea osoasă și uzura excesivă a suprafeței dinților din cauza alinierii greșite.
ortodontie bacau, aparat dentar bacau, clinica stomatologica bacau, clinica LifeDent Implant

Pentru a determina cea mai bună opțiune de tratament ortodontic pentru nevoile tale, medicul dentist va efectua o examinare cuprinzătoare și o evaluare a statusului tău dentar. Dacă starea ta nu poate fi tratată de către un medic stomatolog generalist, vei fi trimis către un specialist.

 

Aparatul dentar este cel mai frecvent utilizat tratament ortodontic pentru repoziționarea dinților. Nu numai că aparatele dentare îți îmbunătățesc zâmbetul și încrederea, dar pot ajuta și la vindecarea sau atenuarea problemelor grave legate de alinierea și dezvoltarea maxilarului.

 

Din fericire, aparatele dentare pot fi folosite pentru a ajusta alinierea dintilor la orice vârstă. Îndreptarea dinților va determina reducerea uzurii și stresului nedorit pe dinți și gingii și va preveni în continuare afecțiuni dentare, generale și dureri asociate cu defectele de aliniere dentară.

Care este cel mai bun moment pentru a începe tratamentul ortodontic?

 

Deși un medic specialist ortodont poate înfrumuseța un zâmbet la orice vârstă, există o perioada optimă de timp pentru a începe tratamentul. Începerea tratamentului în acest moment asigură cel mai bun rezultat, corelat cu cea mai mica cantitate de timp și cu cele mai reduse cheltuieli. Recomandarea generală este  ca evaluarea ortodontică inițială să aibă loc la primul semn al problemelor ortodontice, sau nu mai tarziu de vârsta de 7 ani.

 

La această vârstă, tratamentul ortodontic poate să nu fie necesar, dar examinarea vigilentă poate anticipa momentul cel mai avantajos pentru a începe tratamentul, în cazul diagnosticării unei probleme ortodontice.

 

Care sunt avantajele aparatelor dentare pentru copii?

 

Unele dintre cele mai evidente rezultate ale tratamentului interceptiv sunt:

 • Crearea de spațiu pentru dinții înghesuiți, în erupție;
 • Crearea simetriei faciale prin influențarea creșterii maxilarului;
 • Reducerea riscului de traume la dinții frontali proeminenți;
 • Păstrarea spațiului pentru dinții care nu au erupt încă;
 • Reducerea timpului necesar, de purtare a unui aparat dentar;
 • Reducerea complexității afectării ortodontice;
 • Evitarea carierii și tocirii dinților.

 

Care sunt beneficiile evaluării ortodontice timpurii?
 

Evaluările ortodontice timpurii oferă atât detectarea în timp util a problemelor, cât și o oportunitate mai mare pentru un tratament mai eficient pentru copilul tău. Intervenția prudentă ghidează creșterea și dezvoltarea, prevenind posibile probleme grave ulterioare.

Atunci când tratamentul ortodontic nu este necesar, un ortodont poate monitoriza cu atenție creșterea și dezvoltarea și poate începe tratamentul atunci când este ideal.

 

De ce este considerată vârsta de 7 ani momentul optim pentru prima consultație ortodontică?
 

Până la vârsta de 7 ani, primii molari permanenți erup, stabilind ocluzia. În acest timp, un specialist ortodont poate evalua cum relaționează dinții. Anumiți factori observați în erupție pot indica posibile mușcături adânci, mușcături deschise, spațieri prea mari sau aglomerări dentare.

Consultul ortodontic efectuat în timp util crește șansele copilului tău de a avea un zâmbet incredibil și dinți sănătoși.

 

De ce ar trebui tratate malocluziile?

 

Ortodonția nu are doar funcția de îmbunătățire a esteticii zâmbetului. Tratamentul ortodontic corectează malocluziile. Acestea apar ca rezultat al alinierii necorespunzatoare a dinților sau a maxilarului. Malocluziile afectează modul în care zâmbești, mesteci, calitatea igienei orale,  calitatea relațiilor tale sociale și gradul de încredere în tine.

 

Malocluziile netratate pot duce la o varietate de probleme:

 

 • Dinții înghesuiți sunt mai greu de spălat, iar ața dentară devine greu de utilizat, ceea ce poate contribui la cariile dentare și/ sau la boala gingiilor;
 • Dinții proeminenți sunt mai susceptibili la o ciobire sau fracturare accidentală;
 • Ocluzia încrucișată poate duce la uzura inegală a dinților;
 • Ocluzia deschisă poate duce la impedimente de vorbire.

 

Fazele tratamentului ortodontic
 

Dacă ești ca majoritatea pacienților noștri, ai cu siguranță întrebări legate de tratamentul tău ortodontic. În primul rând, cât de provocator este cazul tău? Va fi ușor să îți îmbunătațești zâmbetul? Există o problemă de mușcătură? Cum îmi va afecta purtarea aparatului dentar îngrijirea orală?

 

Ei bine, în clinica LifeDent Implant, după consultarea inițială, medicul nostru specialist în ortodonție îți va explica fiecare etapă a tratamentului și îți va face recomandări personalizate.

 

 

 

Există anumite faze de tratament, în funcție de momentul inițierii tratamentului:

Faza I - Tratament interceptiv - la vârste cuprinse între 6-10 ani

 

Tratamentul precoce este un tratament ortodontic limitat, efectuat înainte ca toți dinții permanenți să erupă și poate include aparate dentare mobile, trainere și disjunctoare. Acest tratament creează spațiu pentru creștere și pentru reglarea poziției maxilarelor.

 

Odată ce procesul s-a încheiat și majoritatea dinților permanenți au erupt, copilul va fi gata pentru Faza II, în cazul în care mai este necesar.

Faza II - Aparate dentare - de la 11 ani în sus

 

 

De reținut este faptul că tratamentul cu aparat dentar este important, deoarece dinții înghesuiți sunt dificil de curățat și pot contribui la formarea cariilor, bolilor parodontale sau pierderea în timp a dinților.

 

Tratamentul ortodontic în această fază implică aparate dentare complexe, atunci când toți sau majoritatea dinților permanenți au erupt. Aparate dentare fixe sunt folosite pentru a îndrepta și înfrumuseța zâmbetul copilului sau adolescentului.

Tratamentul adulților

 


La clinica LifeDent Implant, oferim ortodonție pentru toate vârstele, deci și pentru adulți.
Planurile de tratament vor varia în funcție de starea ta actuală de sănătate orală, așadar contează să nu amâni tratamentul, deoarece complexitatea sa poate crește în timp, ca și gradul de afectare a dinților.


După o analiză atentă a zâmbetului tău, specialistul nostru ortodont îți va oferi opțiuni pentru a-ți înfrumuseța zâmbetul cu ajutorul aparatelor dentare.

 

Perioada post-tratament de îndreptare a dinților

 

După îndepărtarea aparatelor dentare, vom începe faza de menținere a efectelor tratamentului ortodontic, dacă este necesară. Vei purta un aparat de contenție, pentru o anumită durată de timp, pe timpul nopții, pentru a evita ca dinții să se miște înapoi în pozițiile anterioare, bine cunoscute.

 

Tipuri de aparate dentare

 

În clinica Life Dent Implant, poți beneficia de tratamente ortodontice moderne, cu aparate dentare fixe, eficiente și estetice:

 • Aparat metalic;
 • Aparat dentar metalic autoligaturant;
 • Aparat Safir;
 • Aparat dentar estetic autoligaturant.

Clinica LifeDent Implant este aici pentru tine, cu soluții moderne și sigure de înfrumusețare a zâmbetului tău!