Ortodontie

Ortodontia este practica corectarii alinierii dintilor, ce contribuie la imbunatatirea dezvoltarii si obtinerii unei functionalitati adecvate a dintilor, pe langa contributia la un aspect fizionomic armonios.

Desi multi oameni considera ca aparatele dentare sunt destinate copiilor si adolescentilor, tratamentele ortodontice pot imbunatati sanatatea dentara si aspectul persoanelor de toate varstele.

Aparatele dentare nu mai sunt ceea ce erau. Odata cu progresele atinse in tehnologia ortodontica, nu mai trebuie sa iti faci griji cu privire la aparatele metalice foarte vizibile. O varietate de tehnici si aparate dentare  noi au fost dezvoltate pentru a imbunatati experienta pacientului si a scurta timpii de tratament. Exista o mare varietate de tratamente ortodontice disponibile, iar tratamentul corect depinde in mare masura de nevoile individuale ale pacientului.

Unele tratamente, cum ar fi aparatele dentare mobile, sunt cele mai bune pentru copiii mici ai caror dinti si maxilare sunt inca in crestere, in timp ce aparatele dentare estetice, precum aparatul Safir, sunt menite sa serveasca nevoilor estetice crescute ale adultilor.

Aparatele dentare moderne sunt mult mai simplificate decat aparatele traditionale, iar noile tehnologii  permit existenta unor aparate dentare potrivite discret cu smaltul dintilor.

Aparatele dentare fixe ar putea fi necesare numai pentru sase luni, pana la 24 de luni. Durata de timp necesara pentru indreptarea dintilor depinde de complexitatea tratamentului si de raspunsul fiecarui organism in parte. In majoritatea cazurilor, durata tratamentului ortodontic este intre 12-18 luni.

Dupa ce aparatele dentare au fost indepartate, este posibil sa fie necesara purtarea unui aparat de contentie ortodontica, detasabil sau fix, montat pe partea interioara a dintilor; pe care va trebui sa il porti in timpul noptii, pentru a te asigura ca dintii nu se misca inapoi in pozitiile lor initiale, dupa inlaturarea fortelor care i-au mentinut in miscare anterior.

Cine poate beneficia de tratament ortodontic?

Exista o mare varietate de afectiuni care pot fi imbunatatite prin utilizarea tratamentului ortodontic. Desi varsta este o consideratie, nu este singurul factor in stabilirea planului de tratamentului de catre ortodont. Conditiile care pot necesita utilizarea tratamentelor ortodontice includ:

 • probleme de aliniere a molarilor de sus si de jos, care determina probleme de masticatie;
 • ocluzie incrucisata, in care dintii superiori se sprijina pe spatele dintilor inferiori;
 • ocluzie adanca, in care dintii frontali superiori acopera mai mult de jumatate din partea din fata a dintilor frontali inferiori;
 • ocluzie deschisa, in care dintii din fata superiori si inferiori nu se ating deloc in timpul muscaturii;
 • Dinti care sunt aliniati gresit, au un grad gresit de inclinatie, sunt aglomerati sau distantati prea mult;
 • Durerea maxilarului/articulatiilor si durerile de cap din cauza malocluziei si a alinierii gresite a dintilor;
 • Tocirea dintilor;
 • Carierea frecventa a dintilor, pierderea osoasa si uzura excesiva a suprafetei dintilor din cauza alinierii gresite.

Pentru a determina cea mai buna optiune de tratament ortodontic pentru nevoile tale, medicul dentist va efectua o examinare cuprinzatoare si o evaluare a statusului tau dentar. Daca starea ta nu poate fi tratata de catre un medic stomatolog generalist, vei fi trimis catre un specialist.

Aparatul dentar este cel mai frecvent utilizat tratament ortodontic pentru repozitionarea dintilor. Nu numai ca aparatele dentare iti imbunatatesc zambetul si increderea, dar pot ajuta si la vindecarea sau atenuarea problemelor grave legate de alinierea si dezvoltarea maxilarului.

Din fericire, aparatele dentare pot fi folosite pentru a ajusta alinierea dintilor la orice varsta. Indreptarea dintilor va determina reducerea uzurii si stresului nedorit pe dinti si gingii si va preveni in continuare afectiuni dentare, generale si dureri asociate cu defectele de aliniere dentara.

Care este cel mai bun moment pentru a incepe tratamentul ortodontic?

Desi un medic specialist ortodont poate infrumuseta un zambet la orice varsta, exista o perioada optima de timp pentru a incepe tratamentul. Inceperea tratamentului in acest moment asigura cel mai bun rezultat, corelat cu cea mai mica cantitate de timp si cu cele mai reduse cheltuieli. Recomandarea generala este  ca evaluarea ortodontica initiala sa aiba loc la primul semn al problemelor ortodontice, sau nu mai tarziu de varsta de 7 ani.

La aceasta varsta, tratamentul ortodontic poate sa nu fie necesar, dar examinarea vigilenta poate anticipa momentul cel mai avantajos pentru a incepe tratamentul, in cazul diagnosticarii unei probleme ortodontice.

Care sunt beneficiile evaluarii ortodontice timpurii?

Evaluarile ortodontice timpurii ofera atat detectarea in timp util a problemelor, cat si o oportunitate mai mare pentru un tratament mai eficient pentru copilul tau. Interventia prudenta ghideaza cresterea si dezvoltarea, prevenind posibile probleme grave ulterioare.

Atunci cand tratamentul ortodontic nu este necesar, un ortodont poate monitoriza cu atentie cresterea si dezvoltarea si poate incepe tratamentul atunci cand este ideal.

De ce este considerata varsta de 7 ani momentul optim pentru prima consultatie ortodontica?

Pana la varsta de 7 ani, primii molari permanenti erup, stabilind ocluzia. In acest timp, un specialist ortodont poate evalua cum relationeaza dintii. Anumiti factori observati in eruptie pot indica posibile muscaturi adanci, muscaturi deschise, spatieri prea mari sau aglomerari dentare.

Consultul ortodontic efectuat in timp util creste sansele copilului tau de a avea unui zambet incredibil si dinti sanatosi.

Care sunt avantajele aparatelor dentare pentru copii?

Unele dintre cele mai evidente rezultate ale tratamentului interceptiv sunt:

 • crearea de spatiu pentru dintii inghesuiti, in eruptie;
 • crearea simetriei faciale prin influentarea cresterii maxilarului;
 • reducerea riscului de traume la dintii frontali proeminenti;
 • pastrarea spatiului pentru dintii care nu au erupt inca;
 • reducerea timpului necesar, de purtare a unui aparat dentar;
 • reducerea complexitatii afectarii ortodontice;
 • evitarea carierii si tocirii dintilor.

De ce ar trebui tratate malocluziile?

Ortodontia nu are doar functia de imbunatatire a esteticii zambetului. Tratamentul ortodontic corecteaza malocluziile. Acestea apar ca rezultat al alinierii necorespunzatoare a dintilor sau a maxilarului. Malocluziile afecteaza modul in care zambesti, mesteci, calitatea igienei orale,  calitatea relatiilor tale sociale si gradul de  incredere in tine.

Malocluziile netratate pot duce la o varietate de probleme:

 • dintii inghesuiti sunt mai greu de spalat, iar ata dentara devine greu de utilizat, ceea ce poate contribui la cariile dentare si/ sau la boala gingiilor;
 • dintii proeminenti sunt mai susceptibili la o ciobire sau fracturare accidentala;
 • ocluzia incrucisata poate duce la uzura inegala a dintilor;
 • ocluzia deschisa poate duce la impedimente de vorbire.

Fazele tratamentului ortodontic

Daca esti ca majoritatea pacientilor nostri, ai cu siguranta intrebari legate de tratamentul tau ortodontic. In primul rand, cat de provocator este cazul tau? Va fi usor sa iti imbunatatesti zambetul? Exista o problema de muscatura? Cum imi va afecta purtarea aparatului dentar ingrijirea orala?

Ei bine, in clinica LifeDent Implant, dupa consultarea initiala, medicul nostru specialist in ortodontie iti va explica fiecare etapa a tratamentului si iti va face recomandari personalizate.

Exista anumite faze de tratament, in functie de momentul initierii tratamentului:

Faza I – Tratament interceptiv – la varste cuprinse intre 6-10 ani

Tratamentul precoce este un tratament ortodontic limitat, efectuat inainte ca toti dintii permanenti sa erupa si poate include aparate dentare mobile, trainere si disjunctoare. Acest tratament creeaza spatiu pentru crestere si pentru reglarea pozitiei maxilarelor. Odata ce procesul s-a incheiat si majoritatea dintilor permanenti au erupt, copilul va fi gata pentru Faza II, in cazul in care mai este necesar.

Faza II – Aparate dentare – de la 11 ani in sus

Tratamentul ortodontic in aceasta faza implica aparate dentare complexe, atunci cand toti sau majoritatea dintilor permanenti au erupt. Aparate dentare fixe sunt folosite pentru a indrepta si infrumuseta zambetul copilului sau adolescentului.

Tratamentul adultilor

La clinica LifeDent Implant, oferim ortodontie pentru toate varstele, deci si pentru adulti.

Planurile de tratament vor varia in functie de starea ta actuala de sanatate orala, asadar conteaza sa nu amani tratamentul, pentru ca si complexitatea sa poate creste in timp, ca si gradul de afectare a dintilor.

Dupa o analiza atenta a zambetului tau, specialistul nostru ortodont iti va oferi optiuni pentru a-ti infrumuseta zambetul cu ajutorul aparatelor dentare.

Perioada post-tratament de indreptare a dintilor

Dupa indepartarea aparatelor dentare, vom incepe faza de mentinere a efectelor tratamentului ortodontic, daca este necesara. Vei purta un aparat de contentie, pentru o anumita durata de timp, pe timpul noptii, pentru a evita ca dintii sa se miste inapoi in pozitiile anterioare, bine cunoscute.

Tipuri de aparate dentare

In clinica Life Dent Implant, poti beneficia de tratamente ortodontice moderne, cu aparate dentare fixe, eficiente si estetice:

 • Aparat metalic;
 • Aparat dentar metalic autoligaturant;
 • Aparat Safir;
 • Aparat dentar estetic autoligaturant.

Te asteptam in cadrul clinicii noastre, pentru a scoate la iveala zambetul tau frumos !

Program de lucru

luni
08:00 - 20:00
marți
08:00 - 20:00
miercuri
08:00 - 20:00
joi
08:00 - 20:00
vineri
08:00 - 20:00

Programeaza-te!

Telefoane Clinica
programari@lifedentimplant.ro
office@lifedentimplant.ro

Telefoane Cabinet
programari@lifedentimplant.ro