Extractii molari de minte

Molarul de minte este al treilea molar. Normal un om are 3 molari pe hemiarcada. Al treilea molar va creste in jurul varstei de 18 – 20 de ani.

Molarii de minte, de fapt nu difera de ceilalti dinti exceptand faptul ca ei sunt ultimii dinti care erup. Sunt la fel de folositori ca si ceilalti daca ei cresc corespunzator cu o buna relatie de muscatura cu dintii vecini si avand gingie sanatoasa in jurul lor. Din nefericire aceste conditii nu sunt indeplinite intotdeauna.

Cand molarul de minte nu erupe corespunzator in gura, spunem ca sunt dinti cu impact asupra danturii. Medicul dentist trebuie sa examineze gura pacientului, o radiografie (RX) a molarului respectiv, pentru a observa daca eruptia este corecta sau nu. Dintii cu impact pot cauza multe probleme.

Avem aici cateva din cele mai comune probleme care pot aparea cand molarii de minte nu sunt indepartati:

 • placa bacteriana crescuta
 • carii la dintii vecini
 • probleme cu gingia (infectii in jurul molarului de minte)

Eruptia molarului de minte in conditii neprielnice poate necesita indepartarea lui. Extractia timpurie va elimina problemele cum ar fi impactul cu al doilea molar care ar putea duce la afectarea acestui dinte.

Cea mai frecventa situatie este cea in care acest molar nu a strapuns complet gingia, fiind doar pe jumatate iesit si, deseori, exista dureri in acea zona, iradiate spre ureche. Deschiderea gurii devine un chin, gingia se inflameaza si doare la orice atingere. Indiscutabil, persoana in cauza trebuie sa se prezinte la stomatolog, pentru ca aceasta inflamatie se poate complica si cu un abces, mult mai dificil de tratat. Apoi, pot aparea cariile molarului de minte. Acest dinte are o mineralizare deficitara si, datorita pozitiei pe arcada, este mai putin accesibil curatarii cu periuta. Uneori, exista cazuri in care acest dinte nu a aparut pe arcada, la locul obisnuit, ci a ramas inclus in os, fara sa strapunga gingia.

Este, si de aceasta data, cazul ca medicul sa intervina. Mai pot exista cazuri in care dintele sa strapunga gingia, dar sa iasa intr-o pozitie anormala: mult inclinat spre obraz sau spre limba.

Indicatii de ingrijire postoperatorie dupa extractia unui dinte:

 • Tineti compresa din tifon muscata cu fermitate pentru 1-2 ore pentru a opri sangerarea. Daca sangerarea persista schimbati compresa si continuati sa tineti muscata compresa cu fermitate pana la oprirea sangerarii.
 • Nu folositi apa de gura timp de 24 de ore dupa extractie
 • Daca se produc sangerari mici, tineti in gura apa rece cu sare pana cand aceasta ajunge la temperatura corpului.
 • Nu clatiti cu ceai de musetel, apa sau alte lichide timp de 24 de ore.
 • Periati dintii normal mai putin zona alveolei extractiei unde nu periati
 • Mancati daca este posibil timp de 2-3 zile mancaruri usoare, reci si necondimentate
 • Nu consumati lapte, iaurt sau derivate
 • Evitati fumatul si alcoolul
 • Durerile usoare pot fi controlate cu medicamente care calmeaza.

Program de lucru

luni
08:00 - 20:00
marți
08:00 - 20:00
miercuri
08:00 - 20:00
joi
08:00 - 20:00
vineri
08:00 - 20:00

Programeaza-te!

Telefoane Clinica
programari@lifedentimplant.ro
office@lifedentimplant.ro

Telefoane Cabinet
programari@lifedentimplant.ro