Fatete dentare

Fatetele dentare sunt folosite in cosmetica dentara, fiind solutia cea mai conservatoare (minim-invaziva) in corectarea problemelor inestetice ale dintilor frontali.

O fateta dentara este o foita fina de ceramica sau oxid de Zirconiu confectionat in laborator prin tehnologia CAD-CAM System, ce se aplica pe suprafata vestibulara (exterioara) a dintelui prin cimentare sau adeziune cu compozit fotopolimerizabil, schimband aspectul dintelui prin modificarea culorii, pozitiei, formei sau lungimii acestuia.

Fatetarea este o alternativa la protezarea prin coroane dentare din portelan sau Zirconiu, unde pierderea de tesut dentar este mai mare.

Tipuri de fatetari dentare

  • Cu slefuirea dintilor (prep). Cea mai indicate metoda acolo unde este nevoie de o schimbare drastica a aspectului dintilor. Prepararea dintilor consta in indepartarea unui strat de 1-2 mm din smaltul de pe suprafata externa a dintelui si din zonele laterale. Aceasta metoda este indicata si acolo unde avem dinti foarte voluminosi si aplicarea unor fatete fara nicio preparare a dintilor va creste si mai mult volumul acestora.
  • Fara slefuire (no-prep) sau cu o slefuire minima a dintilor. Aceasta metoda este indicata in cazul unor dinti mai subtiri. Avantajul este conservarea tesutului dentar.

Indicatii in fatetarile dentare:

  • Dinti patati, colorati neuniform sau inchisi la culoare;
  • Dinti foarte abrazati (tociti);
  • Dinti ciobiti sau fracturati;
  • Dinti inghesuiti sau usor malpozitionati;
  • Dinti cu o forma atipica (ce prezinta cratere pe suprafata);
  • Dinti cu treme (spatii) sau diastema (strungareata);

Avantajele procedeului de fatetare

Procesul de fatetare nu este reversibil. Odata acoperiti dintii cu fatete, ei nu pot reveni la situatia anterioara, se pot doar inlocui fatetele cu altele noi dupa un numar de ani.

Ca in cazul oricarei lucrari dentare, exista o perioada de acomodare a pacientului cu noile fatete. La inceput pot aparea dificultati in pronuntarea anumitor consoane precum “v”,”f” sau”s”. Fatetele dentare se pot ajusta ulterior de catre medicul dentist acolo unde se impune.

Fatetele dentare sparte sau fisurate nu pot fi reparate. In cazul unei fracturi, se impune inlocuirea lor.

O contraindicatie foarte importanta o constituie bruxismul nocturn sau diurn si obiceiurile vicioase.

Program de lucru

luni
08:00 - 20:00
marți
08:00 - 20:00
miercuri
08:00 - 20:00
joi
08:00 - 20:00
vineri
08:00 - 20:00

Programeaza-te!

Telefoane Clinica
programari@lifedentimplant.ro
office@lifedentimplant.ro

Telefoane Cabinet
programari@lifedentimplant.ro